vrijdag 30 oktober 2015

Muziek, grafische partituur 

Mijn grafische partituur. 


De opdracht
Een grafische partituur maken voor de bovenbouw. Een grafische partituur is een muziekstuk dat met plaatjes en andere tekens wordt weergegeven in plaats van het traditionele notenschrift. 

Ik heb zelf een grafische partituur gemaakt. In mijn partituur heb ik er een aantal plaatjes bij gebruikt. Dit hoeft niet, maar ik heb hier bewust voor gekozen omdat ik het er dan leuker vind uitzien. Voor kinderen is dit ook het geval, ze moeten er ook zin in hebben om te doen en door de plaatjes erbij ziet het er een stuk leuker uit om te doen. De partituur bestaat uit vier regels. 
Ik heb verschillende klanken, vormen en betekenis in mijn grafische partituur (het KVB-model). Ik heb het model op de volgende manier toegepast in mijn partituur:


Doel (domeinen): De kinderen spelen de grafische partituur en horen daardoor de klank en vorm van de partituur.

Klank
Je ziet in de partituur hoogte. Dat zie je terug bij het eerste stuk met het plaatje van de poes (tik, tak). Hier zie je tik (hoog) en tak (laag). Je kan dus duidelijk een verschil zien. Maar ook komt de klankduur terug. Tik en tak is een kortere klankduur dan ZZZzzzzz. En je ziet een klanksterkte in de partituur. Bij het plaatje van de twee handen die klappen zie je dat goed terug. Er staat vier keer het woord 'klap'. De eerste twee keer klap je zachter dan de laatste twee keer. De laatste twee keer klap je harder. Dit kun je zien aan de woorden die ik groter gemaakt heb. En de kinderen gebruiken verschillende klankkleuren. De kinderen maken verschillende klanken met hun stem, en gebruiken daar verschillende eigenschappen van hun stem in die de klanken onderscheidt.   

Vorm
Er zit herhaling in mijn grafische partituur. Dit zie je in de eerste regel (tik, tak). Maar ook in de laatste regel bij bijvoorbeeld het klappen. Je komt de herhaling in de partituur op meerdere plekken tegen. Er zit ook contrast in. Je kan goed zien dat mijn partituur uit verschillende onderdelen bestaat. Elke regel, en elk stukje is anders. Er zit minder variatie in. Variatie is een kleine afwisseling. Dus dan heb je bijvoorbeeld dezelfde melodie maar dan moet je daar iets anders doen (ander symbool). Je ziet dat een beetje in het gedeelte van 'zzzz' en de kaarsjes die je uitblaast. De melodie is daar bijna hetzelfde, alleen is het gedeelte van de kaarsjes van zacht naar hard en het gedeelte van 'zzzz' is van hard naar zacht. Het gedeelte van de kaarsen en de vis is wel allebei van zacht naar hard maar dan is het ene gedeelte weer korter dan het andere. Kortom, variatie zit er niet echt in.  

Betekenis
Kinderen kunnen anders tegen de grafische partituur aankijken. Ze kunnen bijvoorbeeld het gedeelte van het plaatje van de vis anders interpreteren. Mijn partituur heeft mijn docent als voorbeeld gebruikt en daar zag ik dat bij dat gedeelte studenten zich afvroegen hoe je harder gaat. Vervolgens helpt de klas elkaar om tot een oplossing te komen. Zo werkt het ook met kinderen. Voor een paar kinderen die het onduidelijk vinden, kijken naar andere kinderen. Zo zijn we samen (sociaal) bezig om de partituur te spelen. 












2 opmerkingen:

  1. Feedback Esmeralda

    Hoi Esmeralda,

    Je grafische partituur is heel gaaf geworden. Leuk dat je verschillende plaatjes erin hebt verwerkt. Verder is de opdracht erg duidelijk. Ook benoem je de klankaspecten en de betekenis goed.
    Je zou bij het stukje over de vorm, iets meer kunnen vertellen over variatie, wat de variatie inhoud of hoe je 'ziet' dat het er niet in zit. En ik zou de afbeelding van je grafische partituur wat meer naar boven zetten, dan heb je al beeld bij je partituur voordat je de klankaspecten, vorm en betekenis leest.

    Leuk bedacht!

    Groetjes Lois

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Lois,

    Bedankt voor de feedback. Ik heb bij het stukje over de vorm iets meer verteld over variatie. De afbeelding van mijn grafische partituur heb ik bovenaan gezet.
    Dankjewel voor je tips!

    Groetjes Esmeralda

    BeantwoordenVerwijderen